Šta utiče na cenu stana

Kada kupujete ili prodajete stan želite postići najbolju cenu. Na cenu stana mogu da utiču različiti faktori. Upoznajte se s najvažnijima i saznajte šta možete da očekujete na tržištu.


Faktori koji utiču na cenu stana

Lokacija

Često ćete čuti da postoje tri faktora za određivanje cene nekretnine – lokacija, lokacija i lokacija... Ovo nije daleko od istine, s tim što se privlačnost dela grada u kom se nekretnina nalazi, može menjati srazmerno nivou ulaganja u infrastrukturu, tako da kod procenjene tržišne vrednosti nekretnine, vodimo računa o svemu što se nalazi u njenom okruženju.


Struktura, kvadratura, sprat i spratnost

Svaki klijent, zavisno od potreba, ima svoje mišljenje o ovim faktorima, koji sigurno utiču, kako na cenu sa kojom se kreće u prodaju, tako i na onu koja će na kraju pregovora biti dogovorena. Ipak, najbrže se prodaju stanovi manje kvadrature i strukture, na nižim spratovima i u nižim zgradama, jer se uvek mogu brzo ponovo prodati ili dobro rentirati. Kvadrat takvog stana, će uvek biti nešto skuplji od kvadrata većeg stana, na istom spratu, u istoj zgradi.


Funkcionalnost prostora i izgled stana

Funkcionalan stan je onaj u kom se u sve prostorije ulazi iz predsoblja. Takav raspored ponekad biva narušen pregrađivanjem ili rušenjem zidova, zbog potreba vlasnika. Treba biti pažljiv kod ovakvih intervencija, jer u slučaju prodaje stana, cena vraćanja prostora u originalno stanje, može umanjiti prodajnu cenu nekretnine.

Veliku ulogu u prodaji nekretnine ima njen izgled. Veoma je važno da prostor bude čist, provetren i uredan, jer u suprotnom, mnogi kupci nisu u stanju da ga sagledaju u potpunosti.

Izgled, visina i starost zgrade

Svi kupci, a naročito oni koji kupuju skuplje nekretnine, obraćaju posebnu pažnju na izgled zgrade, a stanarima nije uvek lako da održavaju fasade, jer je to po pravilu, vrlo skupo. Isto tako, veoma je važno stanje ulaza, hodnika, liftova i podruma.

Što se tiče visine zgrade, većina kupaca kod nas, više voli kad su i zgrade i spratovi niži. Ipak, sve je više onih, koji biraju visoke etaže, sa lepim pogledom i većim stepenom privatnosti. Sve u svemu, skuplje ćete prodati stan u zgradi uredne fasade, koja ima 5 - 6 spratova, od istog takvog u soliteru, na višem spratu, ili u zgradi kojoj treba obnova fasade ili ulaza. Kad je u pitanju starost zgrade, sve zavisi od afiniteta kupca, a za dobar utisak, mnogo je važnije stanje zgrade od njene starosti.


Položaj stana, rok iseljenja, (ne)uknjžena nekretnina

Nije isto prodavati stan pod pločom, u tavanskom prostoru sa pogledom na nebo ili u suterenu i npr. stan na drugom spratu, sa pogledom na zelenilo, reku, park... Jasno je gde je kvadrat skuplji.

Bitan faktor koji utiče na cenu kvadrata, ponekad može biti i rok iseljenja, odnosno brzina isplate. U nekim slučajevima, kupci su spremni da plate veću cenu, ukoliko je stan brzo ili odmah useljiv.

Jedan od ključnih faktora za određivanje cene nekretnine je Izvod iz lista nepokretnosti. Nekretnina koja je uknjižena na vlasnika je najpoželjnija i najsigurnija za kupovinu. Svi vlasnici nekretnina (bez obzira na način njihovog sticanja), moraju voditi računa o tome, da imaju zakonsku obavezu upisa svog prava svojine na nekretnini.

VAŽNO: Pravo svojine na nekretnini, stiče se upisom u katastar.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?